Mistreat

mistreat_01Mistreat byla vůbec jedna z prvních skinheadských kapel ve Finsku. Založení kapely, ve Finském městě Kouvola, se datuje na rok 1988 a to pod různými pseudonymy jako „Synthetical bastards“, „Sorbus sound“ a „Technodeath“.

V roce 1990 vydali demo nahrávku a později, téhož roku EP, kde se objevily klasiky jako „Keep Finland Clean“, „Clean your boots“ a „Skins Rule“. Jejich styl byl hodně ovlivněn HC punk prvky.

Poté kapela znovu nahrála demo kazetu, která se rozšířila po celém světě. Nahrávka zaznamenala úspěch a kapele byla předpovězena skvělá buducnost.

V roce 1992, podporováni kapelou Agent Bulldog, uskutečnili první velký koncert na White Xmas ve Finsku. Protože byl ale zpěvák Muke zatčen a držen ve vězení, za účast na Karl XII memorial (který se změnil v rozsáhlé pouliční nepokoje), kapela odehrála jen několik písní s hostujícím zpěvákem.

mistreat_02Poté se domluvili s Gaelem Bodilisem z Rebelles Européens na plnohodnotném albu. Jelikož se ale jejich kontakt začal měnit v náhodnou komunikaci, měli domluvu s Herbertem Egoldtem z Rock-o-Rama Records, ze které nakonec stejně nic nebylo. To byla ztráta dvou labelů, které mohli pomoci Mistreat s nahrávkou.

V té době, čas od času Muke zaskočil jako kytarista v legendární finské HC punk kapele „Maho Neitsyt“. Toto působení mělo za následek hysterii mezi levicovou scénou, protože s nimi byl i ve studiu a fotografie kapely, na které byl zachycen naznačovala, že je plnoprávný člen kapely. Navíc, dlouho hrající kytarista z Mistreat Arska byl sám v původní sestavě „Maho Neitsyt“.

V roce 1995 bylo na čase dát domácí scéně novou sílu. AinaSkin založil CD label, který vydal debutové CD „Faith & Fury“ jako AinaSkin Musiikki label. Jasa (AinaSkin) na tomto albu také zpíval doprovodné vokály. První lis, který čítal 1000 kopií, se vyprodal poměrně rychle a kapela získala po celém světě více popularity.

mistreat_03V témže roce se také měl uskutečnit jejich první koncert mimo Finsko. Byli pozváni do Německa, kde měli hrát společně s No Remorse. Policie ale rozhodla jinak a oni dostali zákaz vystoupit. Později se jim ale podařilo odehrát svůj první koncert ve Švédsku, tedy mimo svou domovinu. Od té doby odehráli mnoho koncertů v různých zemí.

V roce 1997 vydal NS records splitko s Kraftschlag. V té době hrál kytarista Miika v obou kapelách. Splitko pod názvem „Waffenbrüder“ se stalo velmi populární záležitostí.

Jelikož byli lidé z Mistreat dlouholetí přátelé se zámořskou kapelou Bound for Glory, vydali v roce 2001 splitko pod názvem Beer bottles & Hockey sticks (pivní lahve a hokejové hole). Názvem naráželi na na své země Kanada / Finsko.

mistreat_04Kapela prošla několika změnami v sestavě a jako jediný zůstal původní člen Muke.

Současná sestava:

Muke (quitar, vocals)
Pete (bass)
Miika (quitar)
Atte (drums)

Diskografie:

1990 Mistreat-EP
1995 Faith and fury
1997 The Flame From The North
1997 Waffenbrüder (split Cd with Kraftschlag)
2000 Battle Cry
2001 Ultimate Mistreat (US compilation)
2001 Beer bottles & Hockey sticks (split CD with Bound for Glory)
2002 Best of… (White vinyl)
2003 Unfinished Business (old songs that never got recorded etc…)
2005 Never forgive – never forget
2014 10 Years Anniversary Live 1998

Zdroj: http://revoltns.blogspot.cz/

0 thoughts on “Mistreat

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *