Celtic Warrior

A-1026333-1389994428-9628Kapela vznikla v roce 1992 ve městě Cardiff. Založena byla Nigelem Bartlettem alias „Billy“, což byl jediný přeživší člen skupiny Violent Storm. Zbytek členů Violent Storm zahynul při autonehodě, která se stala při cestě na koncert do Španělska, kde si měli zahrát po boku No Remorse. Samotný název Celtic Warrior byl zvolen záměrně, protože se jednalo o název posledního alba Violent Storm. Tento krok byl chápan jako pocta mrtvým kamarádům. Původní sestava byla: Billy – zpěv, Miffy – kytara, Stinko – basa a Clarkey – bicí.

violentstormNa konci roku 1995 najali dva nové členy, kterými byli Damon a Wol (oba z Gloucestershire) a v této sestavě nahráli své první album s názvem „We Will Never Forget“, které bylo vydáno německým labelem Di-Al Records. V roce 1996 byl Miffy nahrazen Bradem (Brutal Attack, Blackout). Sestava na podzim roku 1996 tedy byla: Billy – zpěv, Brad – kytara, Stinko – basa a Clarkey – bicí.

V roce 1996 odjel Billy do Autrálie, kde se spojil s Aussie Nigelem (No Fear, Ravens Wing, Fortress), aby nahráli osmistopé CD, kterému dali název Broadsword. Stejného roku navštívila kapela Holandsko, aby nahráli své druhé album „Let The Battle Begin“. Společně s nimi jel i Aussie Nigel, A-1917466-1343505030-9464který měl nahrát solovou kytaru. Poté, co nahráli kytaru, bicí a zpěv byli zatčeni nizozemskou policií za „podněcování k rasové nenávisti“. Strávili tři dny ve vězení a všichni byli deportováni ze země. Samotného Nigela poslali rovnou do Austrálie. Druhé album „Let Battle Begin“ bylo proto znovu nahráno o měsíc později. Na albu se podílel také Stigger (Skrewdriver, Warlord), který zde hrál sólovou kytaru.

V roce 2004 došlo k dalším velkým změnám. Roly nahradil na postu basy Stinka. Bubeníkem se stal Freeman a sólové kytary se zhostil Lyndon, který dokonce nahrál bicí na prvním albu, když byl Clarkey ve vězení.

V roce 2005 odcestoval Billy s kapelou White Fist (Adam a Konkwista) na koncert do České republiky. Koncert byl ovšem v polovině vystoupení ukončen policií a účastníci rozehnáni. Kromě toho Adamovi odešlo kytarové kombo, takže vystoupení se ještě asi o hodinu zkrátilo. Dodnes z této akce existuje zvukový záznam, který se bohužel nepodařilo oficiálně vydat, takže existuje pouze na vypálených CD.

V roce 2009 byl Nigel Bartlett alias „Billy“ uvězněn za prodej paralyzéru, slzného plynu a drog (údajně se jednalo o steroidy). Jeho další aktivita tak v rámci scény skončila a stejně tak zmizely i stopy jeho hudební kariéry. Celtic Warrior se i přesto zapsal do dějin RAC scény devadesátých let a jejich tvorba tak žije dál. Kapela byla vždy chápána jako náhrada za Violent Storm, za které se dodnes pořádají memoriály a lidé nezapomínají uctít jejich památku.1203051

Členové kapely Celtic Warrior byli zapleteni i do mnoha projektů jako No Quarter, Savage, Retaliator, Broadsword, Stuka Attacke (s kapelou Sturmwehr), Dragon Lance (se Sturmwehr a Brutal Attack), The Order (s Razors Edge), No Justice (s Whitelaw), White Lightning (s Nigelem z Fortress) či White Fist (s Adamem a Konkwistou 88).

Diskografie:

We Will Never Forget – (1995)
Let the Battle Begin – (1996)
French-British-Italian Friendship – Live with ADL 122 – (1996)
Allegiance to the Flag – (1997)
The Legend Lives On – (1997)
Invader – (1998)
Land of My Fathers – (2000)
Celtic Connections – Split with British Standard – (2000)
Compilation Collection – (2001)
Defeat Never, Victory Forever – (2003)
Best of Vol. I – (2002)

0 thoughts on “Celtic Warrior

  • Únor 2, 2014 at 12:47 am
    Permalink

    Mám dojem,že v minulém roce se Billy objevil na tradičním Violent Storm Memorialu a snad tam i zazpíval jeden song…

    Reply

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *